Alt om Aarhus

Aarhus er den næststørste by i Danmark og hovedsæde for Aarhus Kommune. Den ligger på østkysten af den jyske halvø, i Danmarks geografiske centrum, 187 km nordvest for København og 289 km nord for Hamborg, Tyskland. I det indre byområde bor der 264.716 indbyggere (pr. 1. januar 2016) og i kommunen 330.639 indbyggere (pr. 2018). Aarhus er den centrale by i Business Region Aarhus og en af Danmarks vigtigste industrihavne. Byen er hjemsted for Aarhus Universitet, Skandinaviens største universitet, der omfatter 35.193 studerende.

Aarhus ligger på østkysten af den jyske halvø, i en bugt kaldet Aarhus Bugt, der ligger mellem Gudenå Å mod syd og Randers Fjord mod nord, ca. 22 km sydøst for Randers og 50 km nordøst for Horsens. Afstanden fra København til Aarhus er 187 km. Der er flere geografiske seværdigheder i eller i nærheden af Aarhus, som omfatter Tangkrogen (“tanken”, et stort grønt område i det centrale Aarhus), Riis Skov (“Riis skov”), Tusindårssøen (“Tusindårssøen”) samt Dæmningen (“Dæmningen”, en gammel vold, der bruges som promenade langs flodbredden), ARoS – et af Skandinaviens største kunstmuseer – der dominerer “Den Gamle By”, Europas bedst bevarede friluftsbymuseum bestående af 75 historiske bygninger, for det meste fra det 19. århundrede), Botanisk Have og Museumsområdet Den Gamle By.

Aarhus har et fugtigt kontinentalt klima (Köppen:Dfb) ligesom store dele af Danmark med varme somre og kolde vintre. Det viser typisk vejr for breddegraden med gennemsnitlige temperaturer i februar omkring 0 °C og august omkring 21 °C.